A 21.században a komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat elválaszthatatlan részét képezi a kismedencei szervek ultrahang vizsgálata.

Általában hüvelyi ultrahangot végzünk, mivel hasi ultrahanggal a hasfalon keresztül a női kismedencei szervek, méh, petevezetők, petefészkek illetve a húgyhólyag csak korlátozottan láthatók. A vizsgálat fájdalmatlan, néhány 2 percet vesz igénybe és nem jár sugárterheléssel. Az 1970- es évek óta használjuk az ultrahangot az orvosi diagnosztikában. Az ultrahang hullámok szervezetünkre gyakorolt semmilyen káros hatása nem igazolódott. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag korlátanul ismételhető, gyors és olcsó vizsgálat.

A szűrővizsgálat során a nőgyógyász a hüvelybe helyezett vaginális ultrahang fej segítségével vizsgálja a kismedencei szerveket.

A méh, annak izmos fala a myometrium és a méh nyálkahártya, az endometrium is jól vizsgálható hüvelyi ultrahanggal. Megmérjük a méh nagyságát, igazolható a méh falában növő myoma, látható a méh kóros alakváltozása, az arcualt,a septalt vagy a kettőzött méh. A menstruációért felelős endometrium vastagsága szintén mérhető. A méh üregében növő endometriális polyp, myoma de a terhesség is ultrahanggal igazolható.

A petefészkek ultrahang vizsgálatával az érő tüszőket, valamint a petefészek cystákat és az endometriózist is látjuk. Gyanus petefészek képletek és a szabad hasi folyadék rosszindulatú folyamatra utalhat. Ilyenkor egyéb vizsgálatokat végzünk-tumor markerek vérből, CT-de leginkább műtétre kerül sor. A rosszindulatú petefészek daganatot de az endometriózist is szövettani vizsgálattal kell igazolni.

A petevezetők normál esetben nem vagy alig látszanak ultrahanggal. Azonban ha a kűrt elzáródik, folyadékkal vagy gennyel telődik, (hydrosaplings, pyosalpings) már jól vizsgálhatóak.

Az ultrahang alkalmas a kismedencei szervek ultrahang vezérelt tűbiopsziás vizsgálatára is. Segítségével műtét nélkül jutunk sejtekhez, amiket mikroszkóp alatt vizsgálva közelebb jutunk a diagnózishoz.

3D - 4D ultrahang elsősorban a méh üregének és a petevezetők átjárhatóságának vizsgálatára alkalmas. A HyCoSy - Hystero salpingo Contrast Sonography - kíméletesen, sugárterhelés nélkül igazolhat petevezető elzáródást vagy a méh üregének kóros torzulásait. Meddőségi kivizsgálás keretében akalmazzuk a negativ és pozitiv kontrasztanyagos ultrahang vizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetik