Nőgyógyászati szűrővizsgálat a házasélet megkezdésétől minden nő számára évente javasolt panaszmentesség esetén is. A szűrés célja, hogy a még panaszt nem okozó elváltozásokat korán vegyük észre.

Az időben elkezdett kezeléssel megakadályozhatjuk a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok kialakulását. Egyes nőgyógyászati daganatok, a méhnyakrák, a petefészek rák a fiatal 25-45 éves korosztályt érinti leginkább. Mivel sokáig nem okoznak tünetet, kizárólag a szűrővizsgálatok segítségével diagnosztizálhatóak.

Keressünk fel évente nőgyógyászt!

A méhnyakrák évente körülbelül 1000 nőt érint Magyarországon. Sajnos 300 beteget nem tudunk meggyógyítani, elsősorban a későn felfedezett, előre haladott stádium miatt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a méhnyarák még a késői stádiumban sem okoz jelentős panaszokat. Az egészséges méhnyak sejtjeiből 5-7 év alatt alakul ki invazív méhnyakrák. A szűrés, a méhnyak cytológiai vizsgálat célja azon daganat megelőző állapotok feltárása, amelyekből kezelés nélkül később daganat alakulhat ki. Tehát egészséges, tünetmentes nőknél évente komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat javasolt. Ennek során méhnyak cytológia, a hüvely és a méhnyak felszínének kolposzkópos vizsgálata, valamint a kismedencei szervek ultrahang vizsgálata történik. Szükség esetén egyéb vizsgálatok, HPV tipizálás, baktérium, gomba tenyésztést is végzünk.

Hogyan történik a nőgyógyászati vizsgálat?

Ne féljünk a nőgyógyászati vizsgálattól, keressünk számunkra empatikus nőgyógyászt, hiszen egy bizalmi, intim dologról van szó. Évekig, évtizedekig fogunk a nőgyógyászunkhoz járni. Lehet, hogy a gyermekeinket is ő fogja világra segíteni. Ezért nagyon fontos, hogy bízzunk benne. Az első találkozás a nőgyógyásszal nagyon fontos, hiszen egy életre meghatározhatja a viszonyulásunkat a vizsgálathoz. A pubertás kor végén, már a szexuális élet megkezdése előtt, akár édesanyánk vagy idősebb barátnőnk kíséretében javasolt felkeresni egy nőgyógyászati rendelőt. Itt a fogamzásgátlási, szexuális felvilágosítási tanácsadás mellett elmondhatjuk esetleg már meglévő nőgyógyászati panaszainkat. Sok fiatal lány küzd fájdalmas vagy rendszertelen menstruációval. Mások gyakran kapnak hüvelyi fertőzést ,jelentezik náluk felfázás, vagy hólyaghurut. Mindezek a panaszok a szüzeknél is vizsgálhatók és legtöbbször orvosolhatók.

Amennyiben panaszmentesek vagyunk és már volt szexuális kapcsolatunk éves nőgyógyászati szűrővizsgálat javasolt. Ennek során a nőgyógyász gondosan kikérdezi a kórelőzményeket. Volt-e a családban daganatos nőgyógyászati megbetegedés, van- e problémánk a menstruációval, rákérdez a dohányzásra, esetleg korábban már igazolt HPV vagy más nőgyógyászati fertőzésre. Rákérdez a partnert érintő, szexuális úton terjedő betegségekre is.

Ezt követi a nőgyógyászati vizsgálat. A fehérnemüt ke kell venni és fel kell feküdni a nőgyógyászati vizsgáló székre, a lábunkat fel kell tenni a lábtartóra. A nőgyógyász a külső nemi szervek megtekintése után bimanuális vizsgálatot végez: egyik kezével a hüvelyfalon keresztül, másikkat a hasfalra helyezve óvatosan áttapintja a kismedencei szerveket, a méhet és a petefészkeket. Ezt követően egy fém vagy műanyag hüvelyfeltáró eszköz és egy nagyító világító eszköz, a kolposzkóp segítségével a hüvelyfalat és a méhnyak felszínét tekinti át. A külső méhszáj és a méhnyak csatorna felszínéről vatta törlővel kenetet vesz. Ezt nevezzük méhnyak cytológiának. Az üveglapra kikent méhnyak sejteket patológus szakorvos vizsgálja mikroszkóp alatt, kóros, sejtszintű daganat megelőző vagy daganatos elváltozásokat keresve. Ezt követi a hüvelyi ultrahang vizsgálat, mely segítségével a méh izmos fala, ürege, a méh nyálkahártya, a petevezetők és a petefészkek vizsgálhatóak. Az egész folyamat néhány percet vesz igénybe, fájdalmatlan. A méhnyak cytológia körülbelül 2 hét alatt készül el, melyet értékelve, szükség esetén terápiás javaslattal emailban küldünk el pácienseinknek.

Ezek is érdekelhetik