A csecsemőkori komplex ultrahang szűrést a baba 6 hetes és fél éves kora között végezzük. Koraszülés esetén amennyivel korábban született a csecsemő, annyival később ajánlott a szűrés.

A méhen belüli fejlődés során számos betegség, fejlődési rendellenesség kialakulhat, amelyek a magzati korban nem vagy csak nagyon nehezen diagnosztizálhatóak. Ezen elváltozások időbeni észlelésére alkalmas a korai csecsemőkori komplex ultrahang szűrés.

Csecsemőkori szűrővizsgálat hatékonysága

Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan gyors, nem jár sugárterheléssel és az egyik leghatékonyabb eljárás a csecsemő egészséges fejlődésének nyomon követése mellett a még tüneteket nem okozó fejlődési rendellenességek korai kiszűrésére, lehetővé téve az időben elkezdett kezeléseket. Mindezek által megelőzhetőek a fejlődési rendellenességek későbbi súlyosabb szövődményeinek kialakulása.

Különösen fontos azon újszülötteknél a korai szűrés, akiknél a magzati korban valamilyen fejlődési rendellenesség gyanúja merült fel, melyek diagnosztizálására az ultrahang vizsgálat az egyik első választandó eljárás.

A vizsgálat előkészületet nem igényel, a baba éheztetése nem szükséges. Ha rendelkezésre áll korábbi dokumentáció a várandóság vagy az újszülöttkor idejéből, ezeket a vizsgálatra feltétlenül hozzák magukkal.

A csecsemők ultrahangos szűrése magába foglalja a koponya, a has és a csípő ultrahang vizsgálatát.

A vizsgálat előtt javasolt a gyermeket megetetni, semmiképpen se éhgyomorra érkezzen, mert akkor nyugtalan lehet a vizsgálat során. Javasolt hozni cumis üvegben anyatejet v. tápszert, 1 db ruhapelenkát.

A csípő ultrahang vizsgálata

A csípő ultrahang szűrését 6 hetes kortól 6 hónapos korig végezzük. Csípő vizsgálathoz szükséges a gyermek combjának megfelelő pozícióban tartása, melyhez szükséges a szülő segítsége. A vizsgálat a csípőficam szűrésére alkalmas, az elérés fokának pontos,mérhető módszere. Ábrázolja a csípőizületi porcfelszínt, a ficam mértékét szögben határozza meg. A fizikális vizsgálatnál pontosabb, objektív módszer.

Különösen fontos azon csecsemőknél, akik családjában előfordult csípőficam /genetikai tényezők/, illetve a várandósság, szülés kapcsán jelentkeztek komplikációk. Farfekvéses szülés, ikerterhesség, kevesebb magzatvíz, melyek a magzat kényszertartását okozhatják, következményesen befolyásolva a csípőizület fejlődését.

A koponya ultrahangos szűrővizsgálata

A nagykutacs bezáródása előtt végezhető vizsgálat a csecsemő agyának vizsgálatára. A koponya vizsgálat során a gyermek fejét a szülőnek stabilan kell tartania, amit egyes kisbabák nem szeretnek. Vizsgálható az agykamrák tágassága, az agyállomány fejlődési rendellenességei, agyi cysták, daganatok, meszesedés, agyvérzés, terhesség alatti fertőzés okozta elváltozások.

A csecsemők hasi ultrahang vizsgálata

A hasi szervek, máj, vesék, hasnyálmirigy, epehólyag, lép, húgyhólyag, nyirokcsomók, herék, nagyerek, retroperitoneum képleteinek vizsgálatára, rendellenességeinek szűrésére alkalmas módszer. A még tüneteket nem okozó fejlődési rendellenességek, elsősorban a húgy-ivarszervek /vesék-hólyag-ureter-uretra,herék/ elváltozásinak korai felismerését szolgálja, a kezelés időbeni elkezdése révén megelőzve a későbbi súlyos szövődmények kialakulását, mint a felnőttkori visszatérő húgyuti infekciók, vagy az időben fel nem ismert rejtett heréjűség okozta meddőség kialakulását.