Élete során minden ötödik nőnél myomát igazolnak. Amióta a kismedencei ultrahang is a nőgyógyászati szűrés részét képezi, sokkal kisebb myomákat is diagnosztizálni tudunk.

A myoma, a méh izomzatának jóindulatú daganata a 20-50 év közötti nőknél jelenik meg. Mivel jelenléte östrogén hormonhoz kötött, a menstruáció kezdete előtt nem alakul ki. Menopausa után pedig mérete nem növekszik, vagy csökken. A néhány milliméterestől az emberfejnyi nagyságúig minden méretben előfordul. Nőhet a méh falából kifelé, ilyenkor a környező szerveket, húgyhólyagot, urétert, idegeket, ereket nyomhat, tartós fájdalmat, hólyagürítési zavart, vesetágulatot okozva. Ha befelé, a méh üregébe nő, elsősorban a nyákahártya szabálytalan lelökődését, ezáltal menstruációs zavart okoz. Ez esetben a megtermékenyült petesejt beágyazódását is akadályozhatja, medőséget okozva.

A myoma okát pontosan nem ismerük. Az ösztrogén-progeszteron arány felborulása, az ösztrogén túlsúly és a genetikai hajlam - "anyukámnak is volt myomája" - játszik szerepet a kialakulásában.

A myoma diagnosztikájában a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat a legfontosabb. Ha a mióma nem növekszik, panaszt nem okoz, nem szükséges az eltávolitása. Ha növekedést mutat vagy panaszokat okoz, mint vérzészavar, vérszegénység, alhasi fájdalom, meddőség, vagy a környező szervek konpressziója, eltávolítása szükséges. Ha még gyermekvállalás előtt áll a beteg, méhmegtartó eljárást kell választani. A miómás göbök vagy a teljes méh laparoszkóppal vagy hasi műtéttel egyaránt eltávolíthatóak. A méhfal minél kisebb torzulása, hegesedése érdekében a műtét előtt gyógyszeres kezeléssel csökkenthetjük a mióma méretét. A myomát ellátó erek gyógyszeres elzárásával - szelektiv embolizáció - az esetek egy részében műtét nélkül is kezelhető a myoma. Ha a myoma mérete vagy a beteg kora miatt (már szült) nem szükséges a méh megörzése, a méh eltávolitását végezzük.

Ha a beteg méhnyak cyológiája nem utal kóros folyamatra, a méhnyakat nem távolíjuk el. Ezáltal a hüvely és a környező kismedencei szervek függesztő szalag rendszere kevésbé károsodik, meggátolva a későbbi inkontinencia, a hüvely előesés és a hólyag,a végbélsérv kialakulását. Természetesen a myoma miatti méh eltávolításnál az egészséges petefészkeket és petevezetékeket megőrizzük. Igy a hormonális rendszer nem károsodik. A beteg a vérzés elmaradásán kívül egyéb változást nem tapasztal. A méh hormont nem termel! A mióma nem alakul át rosszindulatú daganattá. Azonban egye sejtdús myoma típusok még az eltávolitás utáni szövettani vizsgálattal is nehezen különböztethetőek meg a jól differenciált méhtest sarcomáktól. Ha az ultrahang kép vagy a myoma keringés vizsgálata, (ér doppler) rosszindulatú elváltozás gyanuját veti fel, a méh mielőbbi eltávolítása szükséges.

Ezek is érdekelhetik