Latin neve: Allium ursinum. Régi magyar nevén sásihagyma, poszhagymaként ismert gyógynövényünk humuszban gazdag talajon, patakok mentén, nálunk főleg tölgyesek, bükkösök félárnyékos ligeteiben lelhető fel.
Erőteljes foghagyma illatáról már messziről felismerhető, innen kapta a vadfoghagyma nevet. A népi hit szerint a medvék téli álmukból felébredve nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a vérüket, gyomrukat, beleiket megtisztítsák, innen származik az eredeti neve.
Nagyon sokféle gyógyhatással rendelkező gyógynövényünk. Remekül alkalmas krónikus bőrbajok kezelésére és tavaszi salaktalanításra. Kedvezően hat a gyomor- bélrendszer gyulladásaira, gyógyítja a kólikával, gázképződéssel, krónikus hasmenéssel járó betegségeket. Külön kiemelendő féreghajtó hatása! Vértisztító hatása révén gátolja az érelmeszesedést. Kedvezően hat a magasvérnyomásra. A krónikus köhögéssel járó mellkasi gyulladások ellenszere nyákoldó hatása révén. Frissen felhasznált levelei tisztítják a veséket, gyógyítják a húgyhólyag gyulladásos betegségeit és ezáltal csökkentik a vizeletürítési panaszokat. Külön kiemelendő a bőr betegségeire kifejtett kedvező hatása. Pattanásos, hámló, gyulladásos bőrproblémákra kifejtett kedvező hatását a kozmetikai ipar is felhasználja. Leírták jótékony hatását a reumatikus panaszok kezelésében. A frissen szedett medvehagyma levele fogyasztható vajas kenyérrel de fűszerezhetjük vele a burgonyát, tésztaféléket, leveseket, lényegében mindent, amibe egyébként petrezselymet tennénk.
Medvehagyma eszencia: az apróra vágott frissen szedett leveleket és hagymákat 40%-os alkoholba vagy pálinkába tesszük és 2 hétig meleg helyen, napon vagy kályha mellett tartjuk. Bőrbe bedörzsölve remekül hat a reumatikus fájdalmakra. Belsőleg fogyasztva gyógyítja a gyomor-bélhurutot.
Medvehagyma-bor: az apróra vágott medvehagyma leveleket 2-3 dl fehérborba tesszük és rövid ideig forraljuk. Mézzel ízesítjük, napközben apránként kortyolva remekül hat az idült köhögésre, nehézlégzéssel járó mellkasi gyulladásokra.
Medvehagyma olajban eltéve: a frissen vágott medvehagyma leveleket olívaolajban megdinszteljük, majd dunsztos üvegbe tesszük, légmentesen zárjuk, betakarjuk, lassan engedjük kihűlni. Egész évben remek fűszerünk lesz, medvehagyma leves készülhet belőle, főzeléket, salátákat ízesíthetünk vele.
Budakeszi Medical Orvosközpont