A gyermekkorban jelentkező panaszok, tünetek kivizsgálásának egyik fontos diagnosztikai eszköze az ultrahang vizsgálat. Nem jár sugárterheléssel, fájdalmatlan, gyors, többször ismételhető eljárás.

A gyermekek egyik leggyakoribb tünete a hasfájás, melyet okozhat vírusos vagy bakteriális fertőzés, ételmérgezés, gyomorrontás, helytelen táplálkozás, étel allergia, de súlyosabb esetben állhat a hátterében vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélperforáció, fejlődési rendellenesség, de akár gyermekkori daganatos betegség is, melyek diagnosztikájában nagy segítséget nyújt az ultrahang.

A fiúk rejtett heréjűségének kimutatásában szintén elsőnek választandó eljárás, ugyanúgy, mint a kisebb sérüléseknél, az inak ízületek, izmok rándulása, zúzódása esetén a röntgen mellett szintén nagy segítség egy gyorsan elvégzett lágyrész vagy ízületi ultrahang vizsgálat, mely a szalagok, ízületi rések, izmok traumás elváltozásait jól mutathatják.

A kamaszok hirtelen növekedése aránytalanul nagy terhet ró a még fejletlen csont-izom-ízületi rendszerre. Gyermekek végtag, ízületi, csípő, gerinc fájdalmának hátterében gyakran ez az ok áll. Ízületi ultrahang vizsgálat fényt deríthet ilyen jellegű korai elváltozásokra is.

Egyes fejlődési rendellenességek, amelyek már a méhen belüli élet során felismerésre kerültek,a születés után ultrahang vizsgálttal követhetőek nyomon.

A gyermekek hasi ultrahang vizsgálata kiváló eszköz a vesék üregrendszerének, illetve a vese kéregállományának vizsgálatára. Már a méhen belül diagnosztizálható a vesemedence tágulata melynek alakulását a hasi ultrahang során követhetjük nyomon, ugyanúgy mint a vesék fejlődési rendellenességeit, patkóvese, multiciystás vese, a vesék kóros helyzetét – ptotikus vese, vagy hiányát – vese agenesia. Korán felfedezett anomáliák időbeni kezelésével súlyosabb szövődmények előzhetőek meg.

A fokozódó vesemedence tágulat korai diagnosztikája, kezelése révén a vese megmenthető.

A pajzsmirigy, hasnyálmirigy, nyálmirigyek, mellékvesék, nyirokcsomók szintén jól vizsgálhatóak ultrahanggal. Rendellenes fejlődésük, kóros elváltozásaik időben észlelhetőek és kezelhetőek.

A csontosodási magvak ultrahang vizsgálata a gyermek érettségének vizsgálatában nyújt segítséget.

A belső nemi szervek, herék, petefészkek ultrahang vizsgálata a nemi érés zavarainak tisztázásában fontos diagnosztikai eszközünk.

A gyermekek nyaki és végtagi ereinek doppler ultrahang vizsgálata keringési zavar /fejfájás, végtag fájdalom, trombózis, érfejlődési anomália, aneurisma, vénabillentyű hiány vagy elégtelenség/ tisztázásában nyújt segítséget.

A Budakeszi Medical Orvosközpontban várólista, beutaló nélkül elérhető a csecsemők és a gyermekek ultrahang vizsgálata!