A bőrgyógyászati vizsgálatról

A bőrgyógyászati vizsgálat során a beteget először részletesen kikérdezi a szakorvos a kórelőzményekről: az előző megbetegedések, műtétek, szedett gyógyszerek, allergiák, családban előforduló betegségek. Ezt követően történik a vizsgálat mely során a bőrön vagy nyálkahártyákon látható, tapintható elváltozások megtekintése, szükség esetén világítással felszerelt nagyítóval, a dermatoszkóppal történő megtekintése után történik a diagnózis felállítása és a kezelési terv meghatározása.

Szükségesetén a bő felszínéről vagy a nyálkahártyákról mikobiológiai mintavétel történhet baktériumok, gombák vagy akár vírusok meghatározására is segítve a célzott terápiát.

A bőrgyógyász külsőleg alkalmazandó szereket, krém, kenőcs, lemosó oldat áztató vagy fürdősók, de belsőleg ható allergia ellenes, baktérium, gomba virus ellenes szereket is javasolhat. Mivel sok bőrelváltozás hátterében belszervi vagy góctünet állhat más szakorvoshoz-belgyógyász, fogorvos, nőgyógyász, gasztoenterológus - irányíthatja a beteget további kivizsgálásra. Ilyenkor nem a bőrtünetek kezelése az elsődleges, hanem a kiváltó ok megszüntetése, mely révén a bőrtünetek is elmúlnak. Természetesen a panaszok megszűntéig a bőrtüneteket is kezeljük.

A bőrgyógyászhoz leggyakrabban allergia, ekcéma, bőr, körömgomba, bakteriális, vírusos bőrgyulladás, faggyúmirigy rendellenességek, pl acne, virusos vagy egyéb szemölcsök, anyajegyek, fibrómák miatt fordulnak a betegek.

Manapság már köztudott a túlzott napozás okozta bőrártalom, ezért panaszmentes esetben is javasolt évente az anyajegy szűrés, melyet egy polarizált LED fényforrással rendelkező kézi nagyító, a dermatoszkóp segítségével végez el a bőrgyógyász. Szükség esetén lehetőség van az elváltozások képi rögzítésére is, ezáltal összehasonlíthatóvá válik a jelenlegi állapot az előző vizsgálat alatt rögzítettel. Ezt nevezik anyajegy vagy melanóma dermatoszkópos szűrésnek.

Fontos a krónikus bőrbetegségek nyomon követése, az állapot rögzítése és szükség esetén a megfelelő terápia beállítása. Az ekcéma, csallánkiütés, pikkelysömör-psoriasis kezelése mind a bőrgyógyász feladata.

Az allergiás bőrelváltozások kiváltó okainak felkutatására allergológiai vizsgálatok állnak a szakember rendelkezésére, melyek segítenek feltérképezni és lehetőleg kerülni a bőrtünetet kiváltó ágenseket.

A bőrön számos növedék, fibróma, papilloma, naevus, melanoma kialakulhat. Ezek egy része csak esztétikai vagy funkcionális problémát jelent, például borotvával elvágjuk, vagy a fehérnemű vagy valamely testrészünk kidörzsöli, de mások eltávolítása egy esetleges rosszindulatú daganat kialakulását előzi meg.

Kisebb szemölcsök, növedékek diatermiával, a nagyobbak sebészi úton kimetszéssel távolíthatóak el. Az elváltozás a beavatkozás kiterjedése határozza meg, hogy ambuláns módon helyi érzéstelenítésben vagy akár anélkül, nagyobb kiterjedésű, a bőr mélyebb rétegeit érintő elváltozások esetén kórházi körülmények között szükséges a beavatkozást elvégezni. Amennyiben a bőrgyógyász úgy ítéli meg, az eltávolított mintát szövettani vizsgálatra küldi, mely egyértelműen meghatározza az elváltozás jellegét.

Bőrgyógyászati vizsgálatok

 • Általános bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • Anyajegy szűrés
 • Hajhullás vizsgálata és kezelése
 • Acne vizsgálata és kezelése
 • Rosacea vizsgálata és kezelése
 • Perioralis dermatitis vizsgálata és kezelése
 • Seborrhoeas dermatitis vizsgálata és kezelése
 • Körömbetegségek vizsgálata és kezelése
 • Ekzema, psoriasis vizsgálata, kezelése
 • Bakteriális, gombás, vírusos bőrbetegségek vizsgálata, kezelése
 • Szemölcsök, egyéb jóindulatú bőrnövedékek elektrocauteres eltávolítása
 • Bőrelváltozások fagyasztással történő kezelése
 • Szövettani mintavétel punch biopsziával
 • Hypertrophiás és keloid heg kezelése
 • Betegség megelőző szűrő programok: bőrgyógyászati szűrés, naevus, melanoma, bőrdaganatok, rákmegelőző állapotok szűrővizsgálata
 • Nemi úton terjedő betegségek laboratóriumi diagnosztikája, szűrése, kezelése