A betegségek megelőzése és a rizikótényezők csökkentése minden egészségügyi probléma elkerülésének alapvető módszere. A szív-és érrendszeri betegségeknél ez hatványozottan igaz. Az egészséges életmód, a káros szenvedélyek kizárása ugyanakkor csak fél siker.

300 rizikófaktor

A szív- és érrendszeri betegések az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a világon. Éppen ezért a korai halálozások egyik leggyakoribb oka, ami miatt rendkívül fontos a betegség megelőzése és a rizikófaktorok minimálisra csökkentése. Ez természetesen minden betegségnél rendkívül fontos, de ezen a területen kiemelten szükséges. Az orvostudomány eddig közel 300 rizikófaktort azonosított, amiknek szerepük lehet a szívbetegségek kialakulásában. A szívinfarktusok közel kilencven százaléka elkerülhető lenne életmódváltással, a legfontosabb rizikófaktorokat meg lehet szüntetni így.

Dohányzás, alkohol, sport

A szív- és érrendszeri panasz az egyik leginkább megelőzhető betegség. A számos rizikófaktor közül a három legfontosabb a vérnyomás, a dohányzás és a koleszterin. Ezután következik az életkor és a nem, a férfiak esetében ugyanis magasabb a kockázat. A megelőzésnél a legfontosabb a dohányzásról való leszokás lenne, ehhez szakorvostól is lehet segítséget kérni. A nikotinos gyógyszerek egyre nagyobb sikert aratnak ezen a területen. A rizikófaktorok közül ezt a legegyszerűbb kiiktatni, a teljes leszokás és a passzív dohányzás elkerülése az egyetlen megfelelő módszer. A rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás is csökkenti a betegségek kialakulásának lehetőségeit. Napi 30 perc aktív testmozgás nagyon fontos szerepet játszhat a megelőzésben.

A tünetek kezelése

A magas vérnyomás, a szívpanaszok életmódváltással, testsúlycsökkentéssel megelőzhetőek lennének, akárcsak a népbetegségnek számító cukorbetegség. Ha azonban már kialakul a betegség, fontos lenne a megfelelő gyógyszeres kezelés, rendszeres szakorvosi gondozás és tudatos diéta.

Ez egyaránt vonatkozik a magas vérnyomásban, szívpanaszokban, cukorbetegségben szenvedőkre.

Számos gyógyszertípus és kombinációik segítik a kezelését, ezeket a szakorvos írja fel. Ha már kialakult a szív- és érbetegség, akkor fontos, hogy időben kezeljék a problémát.

Megelőzés, rizikótényezők felmérése

  • belgyógyászati anamnézis, fizikális vizsgálat
  • EKG
  • labor
  • egyéb vizsgálatok a tünetek függvényében

Ezek is érdekelhetik