A modern orvostudományban manapság a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat könnyen elérhető, rutin módszerré vált. Nem jár fájdalommal, sugárterheléssel. Gyors és mellékhatásoktól mentes.

Nem csak a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Ahhoz hogy a pajzsmirigy megbetegedését pontosan azonosítani lehessen, a többféle vizsgálatra is szükség van, a legnépszerűbb ezek közül a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat.

Ez a módszer azonban önmagában nem mindíg elég, a diagnózist pontosítani kell más eljárással is. Ha valakinél probléma merül fel, a kórtörténet rögzítése után, az első lépés a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat. Ez ma már rutinnak számít, komoly előkészület sem kell hozzá, teljesen egészében kockázatmentes. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat hatásos, mert a pajzsmirigy a bőr felszíne alatt helyezkedik el, így egyszerűen megállapítható a szerv nagysága és alakja, az esetleges probléma hamar kiderülhet.

A vizsgálat során leginkább a pajzsmirigy göbös elváltozásait és a cisztákat észlelik, daganatos betegség esetén az áttéteket keresik a környező szövetekben.

A vizsgáló orvos azt is láthatja, hogy megnagyobbodott, áttétre gyanús nyirokcsomók vannak-e a nyakon. Ha igen, akkor javasolhat CT vizsgálatot, esetek izotóp vizsgálattal segíti a pontos diagnózis felállítását. Az ultrahang kapcsán előfordulhat, hogy a gyanús elváltozásból mintavétel, azaz tűbiopszia válik szükségessé. Ennek során ultrahang vezérelve megszúrják a pajzsmirigyben észlelt elváltozást,ebből sejteket szívnak le mikroszkópos vizsgálathoz. Az eljárás neve pajzsmirigy aspyartios cytologia. A beavatkozás nem igényel kórházi bentfekvést, altatást. Néhány nap alatt megvan a szövettani eredmény, melynek birtokában tervezhetőek a további diagnosztikai vagy terápiás lépések.

Hogy zajlik a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra általában azért érkeznek a betegek, mert az endokrinológusuk ezt javasolta, esetleg csomót tapint a pajzsmirigyében, néha nyelési nehézség, rekedtség miatt kerül sor a vizsgálatra.

A szakorvos gyakran kiegészítik a laboreredményeket az ultrahangos lelettel, teljessé téve a diagnózist. Olyan beteggel is lehet találkozni, aki hajlamos lehet pajzsmirigy betegségre, mert a családban előfordul valamilyen ezzel kapcsolatos probléma. Ők általában évente visszajáró páciensek, leginkább magukat szeretnék megnyugtatni azzal, hogy minden rendben van a szervezetükkel.

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata során a betegnek hanyatt kell feküdnie a vizsgáló ágyon. Előtte a páciensektől azt szokták kérni, hogy távolítsák el ékszereiket a fül és a nyak területéről.

A nyakat ezután zselés anyaggal kenik be, ami segíti az ultrahanghullámok terjedését. Az orvos a vizsgálófej segítségével alkot képet a pajzsmirigyről, ezt rögzítheti videón, fényképen is. A vizsgálat azért is népszerű, mert gyors, maximum 20 percet igényel, fájdalmatlan és gyakorlatilag semmilyen előkészületet nem igényel. Hátránya,hogy nem mindig elegendő,néha egyéb vizsgálatokkal,tűbiopszia, CT, izotópvizsgálattal kell kiegészíteni a biztos diagnózis felállításához.

A pajzsmirigy működésének zavarai

A pajzsmirigy betegségek gyakori tünete a rossz közérzet, az idegesség és az álmatlanság. Szintén gyanús lehet az ok nélküli hízás vagy fogyás, főleg akkor, ha ez megfelelő étrend és elegendő mozgás mellett következik be.

A betegségek leginkább serdülő- és változókorban, valamint a terhesség idején jelentkeznek. Sok nő 55-60 éves korában betegszik meg, gyakori, hogy nem is tudnak róla. A komolyabb probléma a fiatalabb nők körében leginkább terméketlenséget, vetélést, menstruációs zavart okozhat. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara szerepet játszik a szívritmus-zavart, a magas koleszterint, a pánikbetegséget, a depressziót kialakulásában is. Éppen ezért fontos a szakorvos felkeresése, ha valaki pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségre gyanakszik vagy hajlamos arra.