Egy olyan kínosnak érzett probléma a haspuffadás, melyről senki nem szeret beszélni.
Ugyanakkor az esetek túlnyomó többségében, ha orvoshoz fordul vele a beteg, kezelhető az emésztési zavar. A harmadik leggyakoribb emésztőszervi probléma ez, melyet nem szabad kivizsgálás nélkül hagyni.
A has látványos felpuffadása egy emésztési zavarból adódó probléma. A belekben túlzott gázképződés okozza, melynek kiváltó okát kell elsődlegesen megtalálni és kezelni. Bizonyos ételek fogyasztása, stressz,bélgyulladás, antibiotikumos kezelés után jelentkezhetnek a tünetek, melyek hasfájás, feszülő érzés, erős teltségérzet lehetnek.
A bélrendszerben megjelenő gázok oka rengeteg féle lehet. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy beszéd és evés közben sok levegőt nyelünk. Ennek neve: aerofágia. Akkor is levegő jelenhet meg a gyomorban, ha sokat rágózik valaki, vagy szénsavas italokat fogyaszt. A másik gyakori ok, hogy a belekben élő baktériumok összetétele megváltozik. Ezt okozhatja gyógyszeres kezelés (pl.: antibiotikum), valamilyen ételcsoport intoleranciája (laktózérzékenység, gluténérzékenység), de akár ezeknél sokkal súlyosabb betegségek is.
Egyes paraziták is haspuffadást okozhatnak, mint például a Giardia lamblia. A cukorbetegség és a hasnyálmirigy elégtelenség, daganatok, pajzsmirigy-problémák is okozhat fájdalmas haspuffadást, emésztési zavarokat. Fertőzés is közrejátszhat a fájdalmas gázképződésben (Helicobacter pylori), de az igazán veszélyes CHRON betegség is gyanúba keverhető, ahogy az irritáblils bél szindróma is.
Érdemes gasztroenterológushoz fordulni, ahol egy mindenre kiterjedő kórkép felállítása az elsődleges. A has tapintással való vizsgálata is elengedhetetlen. Emellett az elsődleges vizsgálatok közé tartozik az ultrahang-vizsgálat, székletvizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, gyomortükrözés, béltükrözés. Ezen vizsgálatok eredménye adja a vizsgálatok, a diagnózis felállítása vagy a további kezelések alapját.
A gasztroenterológusnál a következő kérdésekre nagy eséllyel számíthatunk, így érdemes indulás előtt átgondolni, vagy akár hosszabb időn át saját magunkat megfigyelni az alábbiakat:
- Mióta jelentkeznek a puffadás tünetei? Görcsök és fájdalom is tapasztalható-e?
- Kapcsolható-e valamilyen ételek fogyasztásához a puffadás?
- Változott-e a tünetek megjelenése idején a napi életritmusa, bármilyen szokása?
- Szed-e új gyógyszert?
- Fogyaszt-e rendszeresen alkoholt?
- Változott-e a széklete? (szín, állag, mennyiség, kóros elváltozás)
- Látott-e vért vagy nyákot a székletében?
- Székelés következtében tapasztal-e ki-nem-ürülés érzést?
- Jelentkezett-e hányinger, hányás vagy étvágytalanság?
- Fáradékonyság, hirtelen fogyás tapasztalható-e?
Gyakran már életmódbeli változtatások is sokat segítenek a panaszokon. Probiotikum fogyasztása, magas rosttartalmú ételek fogyasztása akár hatékony is lehet a kezelés során. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen,megfontoltan étkezzünk, és alaposan rágjuk meg az ételt, hiszen ez az emésztés első lépése. Kerüljük a csípős, fűszeres ételeket, a puffasztó élelmiszereket a túlzott alkohol fogyasztást.
Amennyiben a puffadás hosszú időn keresztül fennáll, feltétlenül forduljon szakemberhez, belgyógyászati gasztoenterológiai kivizsgálásra.