A boróka (Juniperus Communis) hazánk erdeiben is igen elterjedt 2-4 méter magasra növő örökzöld tűlevelű citrusféle.
Kék, majd beérve fekete bogyóját használjuk gyógyászati és gasztronómiai célra is. Bogyói 2 év alatt érnek be, szeptember a begyűjtés ideje. Illóolajokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.
Betakarítás után szárítják, ezt követően vonják ki illóolaj tartalmát. Külsőleg olaját, belsőleg szárított, ledarált, préselt bogyóit használják a gyógyászatban. Illóolajából kenőcsöt, masszázsolajat, fürdőolajat, párásítót, készítenek. Jó hatású a reumás panaszokra, izomgörcsökre, erős fájdalomcsillapító hatású. Illóolaja belélegezve gyógyítja a légúti betegségeket. Fertőtlenítő hatású, párologtatva tisztítja a levegőt. A fejbőrre kenve gátolja a hajhullást, gyógyítja a korpásodást.
Belsőleg használva erős vízhajtó, felsőlégúti hurut, magasvérnyomás, gyomorpanasz kezelésére alkalmazzák. Az ókorban a mumifikáláshoz használták, izomregeneráló hatása miatt az ókori olimpiák sportolóinak kedvelt roboráló szere volt. Méhösszehúzódást okoz, ezért terhesek nem használhatják. Erős vízhajtó hatása miatt vesebetegeknél is ellenjavallt. Fűszernövényként főleg a vadhúsok de a szárnyasok ízesítésének nélkülözhetetlen eszköze.
Borókabogyó tea készítése
1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanál borókabogyót és 30 percig hagyjuk állni. Utána szűrjük le és mézzel édesítsük. Egész napra elosztva étkezések előtt fogyasszuk. Gyomorpanaszok, hurutos megbetegedések kiváló ellenszere.
Borókalekvár készítése
Fél kg borókabogyót és fél kg cukrot serpenyőben lassú tűzön főzzük. Amikor a cukor megolvadt egy citrom héját és a levét tegyük a tálba és fél óráig főzzük. 2 evőkanál pektint kevés vízzel keverjük össze és tegyük a lekvárhoz. Addig főzzük, amig megfelelő sűrűségű lesz. Ha kihűlt, steril üvegekben tároljuk. Vadhúsok, szárnyasok mellé a legfinomabb.
Budakeszi Medical Orvosközpont