Több betegségnél is számolni kell vele, de leginkább a gombás fertőzésekre jellemző, hogy gyakran nehéz tőlük megszabadulni, visszatérnek és nem eresztenek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy elűzzük a fertőzéseket?

Visszatérő gombás fertőzés

Az egyik legjellemzőbb visszatérő fertőzés a gombás megbetegedés okozta probléma, ami a húgyutakat támadja. A leginkább felfázásnak nevezett fertőzésnek leginkább a nők vannak kitéve. Mivel húgycsövük rövidebb, a baktériumok rövidebb idő alatt találnak utat a húgyhólyaghoz. Ez azonban az esetek igen jelentős többségében megelőzhető. Ha mégsem, akkor alapos vizsgálat, gyógyszeres kezelés szükséges, különben visszatér a kellemetlen fertőzés.

A fertőzés megelőzése

A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzéséhez fontos a megfelelő folyadékbevitel, naponta minimum két literre van szüksége a szervezetnek. A vizelet, hígításának, gyakori ürítésének köszönhetően baktériumból kevesebb marad a szervezetben. A higiénia, a megfelelő tisztálkodás az intim tájak területén szintén sokat használhat megelőzés szempontjából. Ugyanakkor a túlzott tisztálkodás az ellenálló képességet csökkentheti. A szexuális kapcsolatok során szintén kiemelt figyelmet kell szentelni a tisztaságnak, a nemi úton terjedő betegségek elkerülésének. A változókor során hormonkezeléssel előzhető meg a visszatérő fertőzés. A férfiakat sújtó húgyúti fertőzés leginkább a prosztata megbetegedéseinek következménye. A prosztata megnagyobbodás kezelésével csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata. A húgyúti fertőzésekben szerepet játszhat a hideg is, de ennek tudományos alapja nem teljesen tisztázott. Megfelelő öltözködéssel, a vizes ruhák elkerülésével jóval kisebb eséllyel okozhat csak gondot a hideg.

A visszatérő fertőzés kezelése

A visszatérő fertőzések kezelése leginkább antibiotikum segítségével történik. Ilyenkor azonban a kórokozók mellett a hasznos baktériumok is elpusztulnak, ha felborul a bélflóra, a gombák tovább szaporodnak. Emellett számos kellemetlen mellékhatás,hasmenés, haspuffadás, felszívódási zavar jelentkezhet mellékhatásként. Ezért fontos az antibiotikus kezelés mellett probiotikum szedése, ami csökkenti az antibiotikum mellékhatásait. Kiemelendő,hogy csak indokolt esetben szedjünk megfelelő, a szakorvos által előírt antibiotikumot. Akik állandóan visszatérő fertőzésekkel küzdenek, azoknál szigorúan ajánlott egy alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat. Minden valószínűség szerint ugyanis a szervezet védekezőképessége erősen romlott az ő esetükben. Náluk tüneti kezelésekkel csökkennek a panaszok, rövid időre teljesen meg is lehet szabadulni a panaszoktól. A fertőzésre való hajlam azonban megmarad, ami a betegség kiújulásához vezet.

Kezelés menete

  • belgyógyászati anamnézis, fizikális vizsgálat
  • labor
  • egyéb vizsgálatok a tünetektől függően

Ezek is érdekelhetik