A végbéltükrözés,anoszkópia nem igényel altatást vagy helyi érzéstelenítést, bármilyen kellemetlennek tűnik, szinte semmilyen fájdalommal sem jár. A végbéltükrözés ma már rutin vizsgálatnak számít,a vizsgáló orvos a beavatkozás után azonnal képet kap az elváltozás milyenségéről, így a kezelés mielőbb elkezdhető.

A végbéltükrözés indikációja

Végbéltükrözésre különböző végbéllel kapcsolatos betegségek kimutatásánál, állapotának felmérésénél van szükség.

Leggyakrabb a fájdalommal és vérzéssel vagy kellemetlen végbéltáji diszkomforttal járó aranyér kivizsgálásánál használatos módszer, de a fistula, azaz a végbélsipoly, a fissura, azaz a végbélrepedés esetén is alkalmazzák.

Szükség lehet végbéltükrözésre olyan esetben, ha a beteg vérzést tapasztal a végbélből, végbéltáji fájdalmat észlel, székletürítési zavarai vannak, esetleg daganatot észlel. A végbéltükrözés a végbél polipok,de a végbélrák korai felismerését is segíti,lehetővé téve az időben megkezdett terápiát.. Ha a tükrözés során gyanús elváltozást talál a vizsgáló orvos, szövettani mintavételre van szükség, melyet ilyenkor elvégez a szakorvos.

A végbéltükrözés előkészítése

A végbéltükrözés előtt hashajtás nem feltétlenül szükséges,elegendő az aznapi székletürítésl.Néha beöntés válhat szükségessé a pontos diagnózis felállításához.Ilyenkor egy körülbelül egy ujjnyi vastag csövön keresztül hozzávetőlegesen egy liter langyos vizet engednek a bélbe, ideális esetben hasmasszázzsal párhuzamosan. A beteg a folyadékot benntartja, de utána többször ürítenie kell. Ez segíti az ellazult állapot elérését, nélküle kivitelezhetetlen a tükrözés. A teljes vastagbelet azonban nem kell kitisztítani.

A végbéltükrözés menete

A végbéltükrözés helyi érzéstelenítés és gyógyszeres kezelés nélkül zajló fájdalmatlan eljárás.

A szakorvos, egy általában 15 centiméter hosszú műanyagból vagy fémből készült eszközt, azaz anoszkópot vagy rectoscopot használ, de ennél hosszabb 40 centiméteres,a sigmabelet is feltáró szerkezetek is léteznek. Az eszköz egy műanyag,átlátszó kúpban végződő cső, ami nem okoz komoly kellemetlenséget, speciális síkosító zselével kenik be, hogy könnyebb legyen a behatolás. Fényforrás segíti a megfelelő tájékozódást,szükség esetén a szövettani mintavételt. A modern vastagbélvizsgálat során videóendoszkópot használnak. A cső végére egy mini videokamerát rögzítenek, ennek képét az orvos külső monitoron figyeli. A beteg térdelő pozícióban a könyökével támaszkodik a vizsgálóasztalra. A másik lehetséges pozíció az oldalfekvés. Az eszközt a vizsgálandó bélszakasz helyzetétől függően vezetik a beteg végbelébe. Miközben a vizsgálat tart, egy pumpával levegőt fújnak a belekbe a megfelelő feltárás érdekében.

Az eljárás 10-30 percig tart, a beteg a beavatkozás után a saját lábán távozik a rendelőből. Az eredményekről a beteg azonnal megkapja a leletet, ha szövettani mintavételre is sor került, annak eredményeiről két héten belül értesítik a beteget.