A terheléses EKG vizsgálat más néven ergometria leginkább azt a célt szolgálja, hogy az orvos diagnosztizálja azon szív érrendszeri betegségeket, amelyek nyugalmi állapotban nem, csak fizikai terhelés hatására jelentkeznek, illetve megállapítsa, hogy beteget milyen mértékű fizikai terhelésnek lehet kitenni.

A legtöbb esetben szobakerékpáron vagy futópadon zajlik a teszt, mintegy 15 percig, aminek panasz, rosszullét kiugró vérnyomás esetén az orvos előbb vet véget. Általában nem jár veszéllyel, de ha mégis probléma adódik, minden eszköz adott akár a szívroham elhárítására is. Defibrillátor, újraélesztéshez szükséges gyógyszerek, eszözök a kardiológiai rendelő alap felszereléséhez tartoznak.

Milyen esetben alkalmazzák a terheléses EKG-t?

Terheléses EKG vizsgálat BudapestA terheléses EKG célja a koszorúér betegség diagnosztizálása, annak megállapítása, hogy az ebben szenvedő beteg mekkora fizikai terhelésnek vethető alá. Az orvos arról kap adatokat, hogy milyen hatással van a szívre a fizikai terhelés, a koszorúerek a szívizom milyen mértékű oxigén illetve vérellátási igényét tudják kielégíteni. Kimutathatóak vele a mellkasi fájdalmat okozó koszorúér meszesedés vagy görcsös összehúzódása ,a ritmuszavarokat okozó elváltozások. Hasznos vizsgálat, ha a beteg műtét előtt áll, vagy elkezdődik egy betegség utáni rehabilitáció. A belgyógyászati, kardiológiai osztályok és szakrendelések, kardiológiai magánrendelők használják.

A terheléses EKG menete

Terheléses EKG vizsgálat BudapestA terheléses EKG-vizsgálat megközelítőleg 10-15 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt elérhető a meghatározott szívfrekvencia. A terhelés előtt EKG-elektródákat csatlakoztatnak a testre, a karra vérnyomásmérőt helyeznek fel. Leginkább szobakerékpáron vagy futópadon végzik a terheléses EKG-t vagy ergometriát. A terhelés intenzitását, azaz a tekerés nehézségét vagy a futópad sebességét fokozatról fokozatra emelik. A vizsgálat akkor ér véget, ha a beteg elérte a meghatározott pulzusszámot, vagy ha mellkasi fájdalma jelentkezik, esetleg túlzottan megemelkedik vagy leesik a vérnyomása. Olykor az EKG-görbén kóros elváltozások jelennek meg, az orvos ilyenkor is véget vet a tesztnek.

A terheléses EKG veszélyei

A vizsgálat a legtöbb esetben száz százalékos biztonságban zajlik, akinek nagyon gyenge a szíve, azon nem is végeznek hasonló terhelést.

Terheléses EKG vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy az esetleges súlyos szövődményeket azonnal elhárítsák, lehetőség van az azonnali újraélesztés megkezdésére is. Túlterhelés esetén ugyanis gyengeség, olykor ájulás is előfordulhat. A legsúlyosabb eset, ami szinte sohasem fordul elő, hogy a terhelés hatására a páciens szívinfarktust szenved, esetleg életveszélyes ritmuszavar lép fel nála. Olyankor is le kell állítani a vizsgálatot, ha végtagfájdalom jelentkezik a betegnél, ez általában valamilyen érszűkület hatására alakulhat ki.