A szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésben és az infarktus utáni állapot felmérésénél is általános orvosi módszer a szív ultrahang vizsgálata. Nem jár mellékhatással, ismételhető, gyors és kíméletes eljárást jelent.

Fontos azonban, hogy bizonyos esetekben nem garantál száz százalékos biztonságot, ezért az orvos más képalkotó vizsgálathoz is folyamodhat.

Vizsgálat, mellékhatások nélkül

A szív rendellenességeinek kimutatására szolgáló kíméletes, gyors, semmilyen mellékhatással sem járó eljárás a szív ultrahang, az echocardiographia.

Az ultrahanggal valós idejű mozgóképet nyernek a szívről, ellenőrzik a pitvarokat, kamrákat, a falmozgásokat, a billentyűk mozgását, a szíven átáramló véráramot és a szívburkot.

A szívinfarktus utáni állapotok kontrolljára is jól használható eljárás, az elhalt szívizom állapotát, a szívbillentyűk mozgását, záró funkcióját, meszesedését nézik meg a segítségével. Kontrollálható, hogy kialakult-e valamilyen billentyűbetegség, kóros véráramlás a szívben, ellenőrzik, hogy nem gyűlt-e össze folyadék a szívburokban.

Megelőzni a bajt!

Fontos ugyanakkor a megelőzés is: a betegségek gyógyításában fontos szerepe van a korai felismerésnek. Az eltérések időben történő diagnosztizálásával, a megfelelő terápiával megelőzhetőek a komoly szövődmények. Emiatt rendkívül fontos, hogy mellkasi szívpanaszok, fulladás, fájdalom, szabálytalan szívritmus, végtagi ödéma esetén mielőbb kardiológiai vizsgálatra kell jelentkezni, melynek hasznos eszköze a szív ultrahang vizsgálata, az echocardiographia.

A szív ultrahang vizsgálatának menete

A szív ultrahang vizsgálata alatt a páciens meztelen felsőtesttel fekszik hanyatt az ágyon. A mellkasát egy speciális géllel kenik be, az ultrahang vizsgálófejet erre helyezik rá. Az orvos ezzel az eszközzel alkot képet a szívről, a képernyőn követhető a folyamat. a szív méreteit, a keringésének paramétereit rögzítik. A vizsgálat 15-20 percet vesz igénybe, mely után a páciens azonnal leletet kap.

Nem mindent mutat a szív ultrahang?

Előfordul, hogy a tüdő vagy a bordák eltakarják a szív egy részét, így arról nem alkotható megbízható vélemény, ezért a vizsgálatot meg kell ismételni.

A szív ultrahang vizsgálata azokat az eltéréseket, rendellenességeket mutatja ki, melyek állandóan láthatóak.

Azokat azonban nem látja, amik csak panasz esetén jelentkeznek, így egy átmeneti mellkasi fájdalom okát nem mindig képes kideríteni. Ezért előfordulhat, hogy a vizsgálófejet a nyelőcsőbe kell dugni, ezzel a szív olyan területei is bejárhatók, ami a hagyományos ultrahang vizsgálattal nem. Azt, hogy a betegnek van-e terhelés alatt jelentkező ritmuszavara, esetleg vérellátási problémája, egyik módszer sem mutatja ki. Ilyenkor a szív terheléses EKG vizsgálatát vagy a 24 órás ellenőrzését alkalmazzák a kardiológus szakemberek.