A hasüregi szervek, a pajzsmirigy, a szív és az ízületek áttekintéséhez hasonlóan olykor szükség van a nyaki erek, a carotis és a vertebralis artéria ultrahang vizsgálatára is. Az orvosok leginkább a nyaki verőerek szűkületét, meszesedését keresik ezzel a gyors és fájdalommentes vizsgálati módszerrel.

Az ultrahang vizsgálatról általánosságban

Az ultrahang a 1970-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban gyakran használt vizsgálati eljárás, mivel semmilyen kellemetlenséget, vagy rizikót nem jelent a páciens számára. Fontos, hogy nem jár sugárterheléssel sem. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó eljárások közül általában elsőként alkalmaznak.

A nyaki erek ultrahang vizsgálatának célja

A nyaki verőerekben csakúgy, mint a többi ér esetében, meszes plakkok ,lerakódások alakulhatnak ki. . Ezt a folyamatot hívjuk érelmeszesedésnek, amelynek következtében nyaki verőérszűkület alakulhat ki, következményes agyi keringés zavarral. A nyaki erek állapota tükrözi az egész érrendszer állapotát. Mivel felszínesen helyezkednek el, könnyen és jól vizsgálhatóak doppler ultrahanggal.

Mit eredményezhet az érelmeszesedés?

A szűkület mértékének függvényében csökken az agy vérellátása, amely a későbbiekben már a látás, a beszéd, az emlékezet, továbbá a gondolkodás zavarait is eredményezheti. A nyaki erek ultrahang vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy a vizsgált páciensnél kialakult-e nyaki verőérszűkület, és ha igen, milyen mértékű az erek szűkülete illetve milyen mértékű az általa létrehozott agyi véráramlási zavar.

Amikor már nem érdemes várni

Javasolt lehet a vizsgálat elvégzése, ha a beteg az utóbbi időben gyakori fejfájást, tartós szédülést, látás- vagy beszédzavarokat, illetve memóriaproblémákat tapasztalt. Felső végtagi zsibbadás esetén ugyancsak ajánlott a vizsgálat elvégzése. A nyaki verőerek ultrahang vizsgálata a fenti tünetek megléte nélkül, szűrővizsgálatként is elvégezhető, főleg a magas kockázatú pácienseknél.

Túlsúly, dohányzás, magas koleszterin- és vérzsír szint, családban előfordult infarktus, agyvérzés, stroke, trombózis, embólia esetén tünetmentes esetben is feltétlenül javasolt a carotis és vertebrális artériák doppler vizsgálata.

Ennek célja, hogy egyszerűen leellenőrizzük a nyaki verőerek falának állapotát, ha indokolt, az orvos komplex életmódváltásra vagy gyógyszeres terápiára tegyen javaslatot a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. A beszűkült, meszes nyaki verőerek a szélütés, vagyis a stroke egyik legfőbb kockázati tényezői. A stroke megelőzésének érdekében egészségesen, tünetek nélkül is érdemes lehet elvégeztetnünk a nyaki verőerek, a carotis és vertebrali artériák ultrahangos doppler vizsgálatát.

A "nincs időm" nem lehet kifogás

A művelet megközelítőleg 15-20 percet vesz igénybe, fájdalommentes és nem igényel különösebb előkészületet a páciens részéről. A vizsgálatnál a nyakat kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület könnyen szabaddá tehető legyen, a garbó viselése például kerülendő. A vizsgálandó területre egy speciális zselés anyag kerül, amely segíti a vizsgálófej mozgását. A nyaki erek ultrahangos vizsgálatának további előnye, hogy gyors, azonnali diagnózist kapunk , így ha szükséges, a már említett életmódváltás rögtön megkezdhető.