Kardiológia szakrendelés, kardiológus Budakeszin

Kardiológiai szakvizsgálat

A kardiológiai vizsgálat során a szív-érrendszer állapotát, megbetegedéseit vizsgáljuk.

Magyarországon a társadalom jelentős része érintett kardiovaszkuláris betegségekben,ezért a kardiológiai szűrővizsgálatokat, a mielőbbi kivizsgálás fontosságát -főleg már meglévő panaszok esetén – nem lehet eléggé hangsúlyozni. Gyakran fiatal, életerős, egészségesnek tűnő emberek érintettek szív érrendszeri betegségekben. Azonban legtöbbször kiderül, hogy kardiológiai vizsgálattal más sokkal korábban igazolható betegségben szenvedtek, amelyek az időben elkezdett kivizsgálás és terápia mellett elkerülhetővé tehették volna súlyosabb problémák kialakulását. Fiatalabb korban a férfiak, a menopausa után az ösztrogén védő hatásának hiánya, a túlsúly és a menopausában emelkedő koleszterin szint miatt a nők között gyakoribb a szív-érrendszeri megbetegedés.

Mikor érdemes kardiológiai vizsgálaton jelentkezni?

 • visszatérő mellkasi fájdalom, mely terhelésre fokozódik
 • dyspnoe, nehézlégzés,fulladás
 • szívdobogás, palpitátio, szapora, rendszertelen szívdobogás érzete, fibrilláció
 • szédülés
 • ájulás érzete
 • végtagok dagadása
 • fáradékonyság, csökkent terhelhetőség
 • családban előfordult infarktus, koszorúér szűkület, hypertonia, agyvérzés, stroke, angina pectoris
 • magasvérnyomás, magas koleszterin, vérzsír, magas vércukor szint esetén
 • dohányzás
 • elhízás
 • túlzott alkoholfogyasztás esetén
 • felfokozott élettempó, fokozott igénybevétel, stressz esetén
 • tünetmentes esetben 40 év felett kardiológiai szűrővizsgálaton

Mely betegségek kivizsgálása zajlik a kardiológiai vizsgálat során?

Magasvérnyomás betegség, hypertonia

Kritériuma a 140/90 értéket elérő illetve azt meghaladó vérnyomás. Sokáig tünetmentes lehet, de gyakran jár fejfájással, szédüléssel, fülzúgással, látászavarral, végtag zsibbadással, szívdobogás vagy mellkasi szorító fájdalommal. A nem kezelt esetek késői szövődményei a szívinfarktus, agyvérzés, szív, veseelégtelenség, látásromlás, ezért a preventio, a megelőzés mellett a legfontosabb a korai diagnózis, mely lehetővé teszi az időben megkezdett terápiát, csökkentve az esélyét a súlyos, maradandó szövődmények kialakulásának.

Szívritmuszavarok

A szabálytalan szívverés, kihagyás, lassú vagy rendszertelen szívverést nevezzük szívritmuszavarnak. Palpitáció, szapora, erős, szabálytalan szívverés, mellkasi dobolás, ismeretlen eredetű szédülés, mellkasi fájdalom, fejfájás, látászavar, ájulás, eszméletvesztés esetén feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy a tünetek hátterében nem szívritmuszavar áll-e.

Szívkoszorúér szűkület, ISZB

A szívizmot ellátó erek szűkülete következtében az izom vérellátása, következményesen a teljesítménye, pumpa funkciója csökken. Mellkasi fájdalom-angina pectoris, szívritmuszavar, palpitáció, az általános keringési zavar agy vérkeringését is érinti következményes szédülés, eszméletvesztés, látásromlás fülzúgás alakulhat ki. A hajlamosító tényezők, családi halmozódás, magas koleszterin, triglicerid, vércukor, magasvérnyomás, dohányzás, túlsúly, stressz , mozgásszegény életmód feltárása és orvoslása mellett végezzük el a kardiológiai kivizsgálást és a szükséges terápia beállítását.

Szívbillentyű betegségek, vitiumok

Nyugalmi és terheléses EKG, szív ultrahang vizsgálat segítségével derülhet fény a szívbillentyűk rendellenességeire, szűkületére /stenosis/ vagy elégtelen záródására. Szívzörej, fáradékonyság, mellkas fájdalom, lábdagadás, csökkent terhelhetőség lehetnek a tünetei.

Szívelégtelenség

Már meglévő, nem megfelelően karbantartott szívbetegség következtében alakul ki, a szívizom teljesítményének, pumpafunkciójának lényeges csökkenése következtében. Fáradékonysággal, nehéz légzéssel, fulladással, láb, kézdagadással jár, kivizsgálása összetett, kezelése több szakma együttműködését igényli.

Szívinfarktus

A szív ultrahang vizsgálataA szívroham egy hosszú folyamat vége, legtöbbször az életvitel,az intő jelek figyelmen kívül hagyása okolható érte. Ha megtörténik a baj, azonnali segítségre van szükség, de a szívinfarktus utáni gyógyulásban szép eredmények érhetők el.

Szívinfarktus: stressz, táplálkozás, mozgáshiány

A szívinfarktus kialakulásáért elsősorban az életvitel és a genetikai hajlam okolható. A dohányzás, a rossz táplálkozási szokások, a rohanó, stresszes életmód, magas koleszterin, vérzsír, vércukor és a mozgáshiány mind felelősek érte. A szívinfarktust legtöbben egy hirtelen, a semmiből előbukkanó problémaként képzelik el. A szívroham azonban legtöbbször egy hosszú és bonyolult folyamat végét jelenti. Az infarktus során a görcsösen összehúzódott vagy meszes, beszűkült ereken át a szívizom nem kap elegendő vért. Ilyenkor a szívizom egy része elhal, mert nem jut elegendő vér, oxigén és tápanyag ebbe a létfontosságú szervbe. Az elhalt szívizom nem vesz részt a szív pumpa funkciójában, ezért, ha nagy területen történik izom elhalás, a keringés összeomlását és fatális kimenetelt okozhat.

Egyértelmű jel: nyomás a mellkasban

A szívinfarktus legárulkodóbb előjele az állandó vagy gyakran visszatérő, terhelésre fokozódó szorító érzés a mellkasban. Ilyenkor a szervezetünk azt jelzi, hogy a szívizom nem kap elegendő vért, ezért azonnali orvosi segítségre van szükség, mert az infarktus bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A fájdalom mértéke mellékes: enyhébb és erősebb tünetek esetén is nagy lehet a baj. A mellkasból a kar, váll, lapocka,nyak vagy akár a has irányába kisugárzó fájdalom is komoly veszélyre figyelmeztet: nem szabad várni a bajjal, orvoshoz kell fordulni. Ha mindezek mellé hányinger, izzadás, légszomj is társul, akkor biztosra vehető, hogy közel az infarktus ideje. Ekkor azonban még komplex kezelésekkel megelőzhető az infarktus, de ha megtörténik a baj, az visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Műtét és rehabilitáció

Egy infarktust elszenvedő beteg szívében csökken vagy leáll a pumpafunkció, így nem jut elég vér a szervezetbe. A szívrohamot követően a lehető legrövidebb időn belül kell szakintézetben, sürgősségi osztályon ellátni a beteget. A cél az érgörcs, érelzáródás mielőbbi megszüntetése. A szívizom oxigenizációjának támogatása, a szív pumpafunkciójának helyreállítása, miáltal újból biztosítottá válik a szervezet vérellátása. Enyhébb esetben gyógyszerrel kezelhető a baj, de leginkább katéteres beavatkozás ,gyakran műtét szükséges az életmentéshez. A szívinfarktus azonnali kezelése után hosszú kórházi és otthoni rehabilitáció, stresszmentes időszak szükséges. A hosszú távú gyógyuláshoz pedig a gyökeres életmódbeli változtatás , gyógyszeres kezelés és szoros nyomon követés is elengedhetetlen.

A szívinfarktus katalizátorai

Mindenki által ismert, de figyelmen kívül hagyott rizikófaktor a dohányzás és az alkohol. A nikotin szűkíti az ereket, fokozza a trombózis hajlamot,, a nagyivás emeli a vérnyomást, károsítja a szívizmot, a májat, ezáltal károsítva a véralvadási rendszert. Mindkettő óriási veszélyt jelent a szívre. A mozgásszegény életmód, a magas koleszterinszint mind katalizátorként hatnak a szívinfarktus kialakulásának esélyeire, ezért a legfontosabb módszer annak elkerülésére az életmódváltás jelenti. Ezek rizikófaktorok mind kizárhatók tudatos életmóddal, a szívinfarktusra való hajlam azonban nem. Ha valakinek a családjában már volt szívroham, akkor ott magasabb a kockázata a bajnak. Természetesen az eltanult életmód is befolyással lehet, ha például mindkét szülő dohányzik, ott a gyermek is nagyobb eséllyel szokik rá a káros szenvedélyekre.

Kardiológiai vizsgálataink