A mozgásszegény életvitel, az ülő életmód, a munkánkból adódó kényszertartás /számítógép, TV, autóvezetés/, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás vagy az egyoldalú igénybevétel - például a túlzásba vitt sportolás - az ízületeink kóros elváltozásaihoz vezethetnek. Az emberiség megnövekedett várható életkora is szerepet játszik a mozgási szervrendszer, közte az ízületek egyre gyakoribb betegségeiben.

Mivel fájdalommal járnak, mindennapi életvitelünket jelentős mértékben befolyásolják. Nem beszélve a későn felfedezett ízületi degeneratív kórképek okozta súlyos betegségekről, amelyek egész életünkön át elkísérhetnek bennünket, jelentősen rontva életminőségünket.

Mindezek tükrében az ízületi ultrahang jelentősége az ízületek kóros elváltozásainak felismerésében vitathatatlan. Gyors, fájdalom mentes, dinamikus próbákat lehetővé tevő, sugárterheléssel nem járó, korlátlanul ismételhető eljárás, mely a CT, MRI világában is nagy jelentőséggel bír.

Mikor érdemes ízületi ultrahang vizsgálatot végezni?

  • nem szűnő ízületi fájdalom, mozgáskorlátozottság esetén
  • hirtelen előzmény nélkül, vagy trauma következtében kialakult ízületi duzzanat esetén
  • lágyrész, ín, izom szalagsérülés gyanúja esetén
  • akut gyulladásos tünetek, friss ízületi duzzanat, fájdalom, bőrpír
  • ízületi műtétek, protézisek utáni folyadékgyülemek, duzzanatok nyomon követése
  • izmok, végtagi lágyrészek körülírt tapintható elváltozása estén

Az ízületi ultrahang során vizsgálhatóak az ízületi szalagok, a környező izmok, inak, erek, az ízületi tok, részben az ízületi porcfelszínek, a kóros mennyiségű ízületi-, vagy ízület körüli folyadék gyülemek, haematoma vagy kóros szövetszaporulat.

Látható az ízületben kórosan felszaporodott folyadékgyülem, vér vagy szövetszaporulat.

A térdízület ultrahang vizsgálata

Vizsgálhatóak a térdízületi porckorongok felületes részei, az oldal szalagok, az ízületi tok, az inak, a kórosan felszaporodott folyadék, melyek a sportsérülések/sielés, foci/,de a túlsúly miatti leggyakrabban sérülő ízületeink. A térdízületi ultrahang segítségével diagnosztizálható a térdhajlatban kialakuló kóros folyadékgyülem, a Baker cysta.

A térdízüelti ultrahang vizsgálat elsősorban hirtelen kialalkult térdízületi duzzanat, sport, vagy egyéb térd sérülések utáni duzzanat, oldalszalag sérülés gyanúja esetén, Baker cysta okozta elakadás illetve krónikus ízületi duzzanattal járó állapotok utánkövetése esetén javasolt.

A vállízület ultrahang vizsgálata

A vállízület ultrahang vizsgálata az ízület sérülés következtében, gyulladásos vagy degeneratív folyamat kapcsán kialakult általában mozgás korlátozottságot, fájdalmat okozó elváltozásainak kimutatására alkalmas. Az ízületet körül elhelyezkedő a felkar mozgatásáért felelős inak, izmok (rotátor köppeny, biceps ín/ izom) szakadásának vagy degeneratív eltéréseinek, meszesedéseinek, az ízületi tok és környező folyadéktartalmú tasakok (bursák) kóros elváltozásainak kóros folyadékfelszaporodásainak, a csontok felszínén kialakult meszes felrakódások, arthrosis jeleinek kimutatásásra alkalmas.

A vizsgálat előkészületet nem igényel, gyors. A vizsgálat során az ízület, felkar mozgatásával dinamikus vizsgálatot is végzünk, mely adott esetben a az ízületi panaszoktól függően fájdalmas lehet. Ammennyire lehetséges a vizsgálat során törekszünk a fájdalmak idejének, intenzitásának mérséklésére. Praktikus könnyen levehető öltözetben érkezni, a vizsgálandó felület szabaddá tétele elegendő.

A kisízületek ultrahang vizsgálata

A kisízületek, elsősorban a csukló kéz és lábujjak ultrahang vizsgálata során sérülés, szalagok szakadása, inak sérülése , gyulladás, degeneratív elváltozásők, ganglion cysták diagnosztizálhatók. A vizsgálat kiegészíti a röntgen és MRI vizsgálatokat. Mivel nem jár sugárterheléssel, szükség esetén korlátlanul ismételhető.

Gyors, fájdalmatlan vizsgálat, előkészítést nem igényel. Ízületi ultrahang során lehetőség van az adott ízület mozgás közbeni ultrahang vizsgálatára is. Kóros állapotok, mint folyadékgyülem,ízület körüli szövetszaporulat, ganglion cysta, kóros tartás, az ízületi rés mérete, az ízületi tok, szalagok állapota vizsgálható.

Igazolt és kezelt ízületi betegségek, gyulladás, sérülés, protézis utáni nyomon követés egyik leggyakrabban alkalmazott módszere az ízületek ultrahang vizsgálata.

Achilles ín ultrahang vizsgálata

Intenzív sportolás kapcsán a nem megfelelően végzett bemelegítés vagy a láb "letapadása" az Achilles ín (a saroknál tapintható vaskos ínszalag) részleges vagy teljes szakadását eredményezheti. Sérülés esetén a lábfej mozgatása (pipa-spicc) korlátozottá, fájdalmassá válik. A sarok felett duzzanat vagy vérömleny jelenik meg. Az Achilles ín ultrahang vizsgálata bizonytalan fizikális vizsgálat esetén segíthet megállapítani a sérülés jellegét és meghatározni a megfelelő terápiát.

Izmok – végtagi lágyrészek ultrahang vizsgálata

A végtagi izmok, lágyrészek duzzanatát okozhatják sérülés következében kialakult izom szakadások, bevérzések, az izomban, lágyrészekben kialakult térfoglaló jellegű jó- vagy rosszindulatú szövetszaporulatok, érelváltozások. Ezen eltérések elsődleges vizsgálatára, a további szükséges orvosi beavatkozások megítélésére az UH vizsgálat gyors, fájdalom mentes lehetőséget biztosít.