A magas húgysavszint számos komoly betegség kialakulásához vezethet, ezek közül a legjellemzőbb a köszvény. Felelős lehet a magas vérzsír szintért, veseproblémákért, de tudatos életmóddal és megfelelő táplálkozással még hajlam esetén is elkerülhető.

A magas húgysavszint kialakulása

Több tényező is felel azért, hogy milyen magas egy ember húgysavszintje. A legfontosabb a nem, mert a férfiaknál magasabb ez az érték, így ők a betegségekre is hajlamosabbak. A másik fontos tényező az évek száma, a kor előrehaladtával mindenkinek nő a húgysavszintje. A nőknél a változó kor után kezd emelkedni. Harmadik fontos tényező pedig az emberek életmódja, ezen belül is fontos szerep jut az étrendnek. A mozgáshiány, az elhízás, a nagy mennyiségű fehérje -és alkoholfogyasztás mind rizikófaktornak számítanak. A vesebetegek, cukorbetegek szintén veszélyeztettek, de bizonyos gyógyszerek, leginkább a vízhajtók fogyasztása is rossz hatással vannak a húgysavszintre.

A köszvény

A magas húgysavszint ízületi betegségekhez vezethet, jellemzően köszvényt okoz. Ha nem az ízületekben, akkor leginkább a vesében halmozódik fel a húgysav, így vesekőhöz vezethet. A helytelen életmód, a rossz táplálkozási szokások miatt a köszvény ma egyre gyakrabban jelentkező betegség. Szokták jóléti betegségnek is nevezni, az elkényelmesedett társadalom modern kori bajának. Veszélyes betegség, ráadásul örökölhető is. A lerakodó húgysavkristályok gyulladást okoznak, ami rendkívüli fájdalommal és magas lázzal jár. A betegség sokáig lappang, így fontos az állandó vérkontroll, hogy időben lehessen észlelni. Mint számos betegségnél, a köszvénynél is a megelőzés a legfontosabb. Kerüljük a túlzott vöröshús-és alkoholfogyasztást, együnk kevesebb belsőséget. Mozogjunk, törekedjünk a helyes testsúly fenntartására. Igyunk sok folyadékot, és járjunk szűrővizsgálatra. Ha valaki köszvényre gyanakszik, azonnal keressen fel egy szakorvost.

Kísérő betegségek: vesekő és a magas vérzsír

A köszvény mellett számos betegséggel jár kéz a kézben a magas húgysavszint. A sav az ízületeken kívül felhalmozódhat a vesékben, ez akár vesekövet is okozhat. A magas húgysavszint arányosan növeli a vérzsír szintet is. Ez nemcsak elhízáshoz, hanem akár cukorbetegséghez is vezethet. A magas vérzsírt a köszvényhez hasonlóan jóléti szindrómának is szokás nevezni. Ha valaki emelkedett húgysavszintet tapasztal, de szakorvoshoz fordul és életmódot vált, az megelőzheti ezeket a kísérő betegségeket.

Vizsgálat menete

  • belgyógyászati anamnézis, fizikális vizsgálat
  • EKG
  • labor
  • szemészet
  • hasi ultrahang
  • nyaki ér ultrahang
  • dietetikai konzultáció
  • diabetológia konzultáció
  • kardiológia konzultáció

Ezek is érdekelhetik