Funkcionális mozgásminta szűrés – FMS

A funkcionális mozgásminta szűrés, vagy FMS (Functional Movement Screen) alapvető mozgásmintákat vizsgál, ezek alapján vizsgálható a motoros kontroll, a statikus motoros kontroll és a dinamikus motoros kontroll. Az FMS gyakorlatsor elvégzése és pontozása után megállapítható a legjelentősebb mozgásbeli hiányosság/ok, korlátozottságok, valamint aszimmetriák.

Hogyan végezzük az FMS tesztet?

A speciális FMS eszköz segítségével végezzük el a 7 gyakorlatból álló mozgásmintákat, melyeket 0-3-ig pontozunk. A gyakorlatok során megvizsgáljuk, hogy a vállízületben, gerincben létrejön-e fájdalom, mivel ez is a vizsgálat fontos része. A maximálisan adható pontszám 21. Az értékelés a pontszámok alapján, valamint az elvégzet feladatok alapján történik, ennek tükrében a páciensnek személyre szabottan tudunk további mozgásfejlesztő gyakorlatokat tartani.

Kinek ajánlott az FMS szűrés?

Gyermekeknek, akik fejlődésben vannak, hiszen a növekedés következtében számos aszimmetria, izomdiszbalansz, mozgásbeli hiányosság alakul ki. Ha ezeket nem kezeljük időben, később a fiatal felnőttkorban, felnőttkorban mozgásszervi betegségek, gerinc, derékfájdalmak alakulhatnak ki.

Sportolóknak, akik lehetnek a fiatal és idősebb korosztály képviselői egyaránt. A profi és az amatőr sport, mely rendszeres terheléssel jár, szintén az izomegyensúly felborulásához vezethet, valamint ízületi és egyéb sportsérülésekhez. Fontos a sport területén a prevenció, a sérülések megelőzése, amihez az FMS teszt 91% megbízhatósággal hozzájárulhat. AZ FMS elvégzésével időben észrevehetők a motoros kontroll, mobilitási problémák, aszimmetriák.

Sérülések után 3-6 hónappal is ajánlott elvégezni az FMS szűrést, hiszen minden sérülés egy trauma a szervezetünk számára, védekező mechanizmusok sora alakul ki a testünkben, annak érdekében, hogy kevésbé legyen fájdalmas a sérült testrészünk. A sérülések miatt kompenzáló mozgásokat alakítunk ki, vagyis az adott testrészt tehermentesítjük, de a többi testrészünk izomzata, ízületei túlterhelődnek ezáltal, így aszimmetriák alakulnak ki a mozgatószervrendszerünkben, ami érinti a mobilitásunkat. Mozgáskorlátozottságok, mozgáshiányok alakulnak ki, amit idejében kezelve teljes mértékben vissza tudjuk rendezni az eredeti normál funkcionális állapotba. Minél több idő telik el egy adott, sérülés, trauma között, annál nehezebb „visszanevelni” testünket, izomzatunkat, a helyes mozgásirányokba.