Rendkívül súlyos betegséggé válhat az érszűkület, ha a tüneteit nem veszik komolyan. Lábikrafájdalom és a végtagok fáradékonysága esetén már érdemes szakorvost felkeresni, mert az elhanyagolt,kezeletlen érszűkület kialakulása esetén komoly műtét, sőt amputáció is szükségessé válhat.

Az érszűkület kialakulása

Az érszűkület az érelmeszesedés egyik szomorú következménye. Ilyenkor a verőerek merevvé válnak, keresztmetszetük csökken ami miatt csökken a keringő vér mennyisége,következményesen az ellátott szövetek oxigén és tápanyag ellátása is hiányt szenved. Az alsó végtagokon a lakosság mintegy öt százalékánál jelentkezik és jellemzően 50 év felett nő a gyakorisága. Érszűkület esetén kevesebb oxigén jut a szövetekbe, ami súlyosan veszélyeztetheti a végtagokat. Az érfalak rugalmassága akár már a harmincas éveinkben is romlani kezdhetnek, bizonyos kockázati tényezők pedig segítik az érszűkület kialakulását. Ilyenek az életkor, a cukorbetegség, magas koleszterin és vérzsír szint, a dohányzás, a túlsúly, a statikus terhelés, pl. álló munka, a mozgáshiány, a vérnyomással kapcsolatos problémák és természetesen az öröklött hajlam is.

Az érszűkület tünetei

Az érszűkület legjellemzőbb tünete a végtagfájdalom. Leginkább terhelés után, például gyaloglás, futás után jelentkezik. Lábban a comb és a lábikra környékén tapasztalható a görcsös fájdalom, ami pihenés után elmúlik. Eleinte nagyobb megterhelés esetén jelentkezik, az érszűkület előrehaladott állapotában azonban egyre kevésbé kell erőltetni ahhoz a végtagot, hogy fájjon.

A hideg, sápadt végtagok arra utalhatnak, hogy keringési zavarok léptek fel, ha zsibbadás is társul hozzá, akkor minden valószínűség szerint érszűkületi betegséggel van dolgunk.

A töredezett körmök szintén az intő jelek közé tartoznak. A lábszárfekély az érszűkület rendkívül súlyos tünetei, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Érfestés, műtét és amputáció

Érszűkület kezelése Budakeszin és Budapesten a XIII. kerületben! Az érbetegségek nemcsak érszűkületet okozhatnak, az egész érrendszerre rendkívül káros hatással lehetnek, emiatt a szívkoszorúér és az agyakat ellátó erek is veszélybe kerülnek. Fordítva is nagy lehet a baj: akinek volt már szív- vagy agyi infarktusa, annál jóval veszélyesebb az érszűkületi probléma. Bármilyen érszűkületi tünet esetén fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, aki kivizsgálja a tüneteket, majd diagnosztizálja az esetleges betegséget. A korai felismerés rendkívül fontos a gyógyuláshoz, így időben elkezdődhet a kezelés.

A szakorvos ultrahang doppler segítségével vizsgálja az erekben áramló vér dinamikáját,megállapítja az érszűkület mértékét, pontos helyét.

A vizsgálatok és a diagnózis után az orvos járásgyakorlatokat, speciális végtagi értornát ír elő, attól függően, hogy hol jelentkezett érszűkület. Rendelkezésre állnak gyógyszerek, melyek javítják a végtag vérellátását is. Természetesen a rizikófaktorok azonnali kizárása, mint például a dohányzás elhagyása, fogyókúra is nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Enyhébb esetben ezekkel és gyógyszeres kezeléssel, gyógyulást érhetünk el, súlyosabb esetben érfestés, érsebészeti beavatkozás szükséges. A végtagok sötétkékké, lividdé érzéketlenné válása esetén legsúlyosabb esetben a végtag amputációja sem kerülhető el.