Elhanyagolt megfázás, influenza is lehet érte felelős, de krónikus orrsövényferdülés is okozhat arcüreggyulladást. A betegség kezelhető, legtöbbször nem jár szövődménnyel, de akár hetekig, hónapokig is elhúzódhat, a tünetei pedig rendkívül kellemetlenek.

Az arcüreggyulladás kialakulása

Az arcüreggyulladás leginkább akkor alakul ki, ha nem megfelelően kezelik a náthát és az influenzát. A nátha nehezen elkerülhető betegség, hiszen naponta millió számra találkozunk különböző baktériumokkal és vírusokkal. Ha megfázunk, fontos hogy elegendő mennyiségű C-vitaminnal, szükség esetén orrcseppel, gyógyszerekkel kezeljük a megduzzadt orrnyálkahártyát, különben könnyen kialakulhat az arcüreggyulladás. Természetesen nemcsak a megfázás és az influenza válthatja ki: gyakran szennyezett vízzel való érintkezés a felelős. A hideg, szeles időben való huzamosabb tartózkodás is okozhatja az arra hajlamosaknál. Krónikus orrsövényfejlődésben szenvedőknél nagyobb mennyiségű por, vagy éppen cigarettafüst is okozhatja. Egyes esetekben arcüregi fejlődési rendellenességek, polyp okozza a krónikus panaszokat.

Az arcüreggyulladás lefutása

Az arcüreget borító nyálkahártya be­gyullad, majd megduzzad, el­zárja azokat a csatornákat, amelyeken át a váladék az orrunkba ürül, ez rendkívül kellemetlen tünetekkel jár. Az első, ami ilyenkor jelentkezik, az az orrdugulás és az orrfolyás, ezt kíséri az erős fejfájás és a sárgás-zöldes orrváladék, majd az arccsontokban jelentkező fájdalom. A gyulladás egy-kettő, legfeljebb három hétig tart, gyakran lázzal jár.

Az arcüreggyulladás szerencsére jól kezelhető betegség, így igen ritkán jár valamilyen szövődménnyel. Ha mégis, legveszélyesebb következményei az agyi érelzáródás, agyhártya- gyulladás és a tályog.

Az arcüreggyulladás kezelése

Az enyhe gyulladást hatásosan lehet kezelni orrspray-vel, a nyálkahártya-felületén egyenletesen osztja el a hatóanyagot, ami segíti a gyógyulást. Az antibiotikumok ideális esetben elpusztítják a kórokozókat, leginkább penicillin tartalmú szereket ajánl az orvos. Vigyázni kell azonban, mert sokan érzékenyek ezekre a készítményekre. Az úgynevezett szinusz punkció során antibiotikumos szerrel mossák át az orrüreget, ami gyors gyógyulást garantál. Sokszor fontosak a tüneti gyógyszerek is, mert a magas lázat, a fej, az orr, az arc fájdalmait csillapítóval kezelik. Legvégső esetben műtétre lehet szükség, amit endoszkópos, korszerű eszközzel végeznek, ma már nem számít kockázatos eljárásnak. A váladék ennek hatására akadálytalanul mozoghat, a műtét segít abban, hogy az arcüreggyulladás ne újuljon ki.

Vizsgálat menete

  • belgyógyászati anamnézis, fizikális vizsgálat
  • egyéb vizsgálatok állapottól függően

Ezek is érdekelhetik