A hajlam és az egészségtelen életmód mind fokozzák az aranyér kialakulásának esélyeit, a betegséggel kapcsolatban minden harmadik embernek vannak tapasztalati. A külső és belső aranyér is megelőzhető, gyógyítható, ha a tünetek jelentkezése után időben elkezdjük a megfelelő kezelést.

Az aranyér és tünetei

Az aranyérbetegség az emberek közel harmadát érinti valamilyen mértékben. 50 év felett ez az arány minden második emberre módosul. Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénatágulat, ami begyulladhat, trombotizálhat, vérezhet, gyakran kifordul és vérzik. Ez rendkívüli fájdalommal járhat. A záróizmok elhelyezkedésétől függően megkülönböztetjük a külső és belső aranyeret. Az aranyér tünetei közé a fájdalmas székletürítés, a véres széklet, a végbélnyíláson kívül elhelyezkedő fájdalmas dudor lehetnek. A betegek viszketést és váladékozó csomót is tapasztalhatnak.

Az aranyér kialakulásának okai

Az aranyér kialakulásának elsődleges oka az örökletes kötőszöveti gyengeség, azaz a hajlam. A közvetlen kiváltó ok az esetek többségében az székelés közbeni erőlködés, ami leginkább székrekedés esetén fordul elő. A székrekedés oka pedig a helytelen életvitel, élen a rostszegény táplálkozással és a nem megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel. A nőknél leggyakrabban várandósság és a szülés alatt alakul ki, azonban a szülés után a tünetek általában elmúlnak, az aranyér visszahúzódik. Az elhízás, a mozgáshiány, az ülő életmód mind segítik az aranyér kialakulását. Az aranyeres csomók fűszeres ételek és az alkohol, elsősorban az égetett szesz hatására nagyobb eséllyel bukkannak fel újra és újra. A külső aranyér fájdalommal és gyulladással jár együtt, a belső aranyér betegség nem okoz túl nagy fájdalmat, de heveny vérzést igen.

Az aranyér diagnózisa

A betegek panaszaikkal gyakran csak későn fordulnak orvoshoz, mert szégyellik a tüneteket. Pedig a tünetek jelentkezésénél minél előbb szakembert kell keresni, mert legtöbbször időben felfedezhető és gyógyítható problémáról van szó A végbél vizsgálata és a végbéltükrözés nem kellemes eljárás, de nem jár fájdalommal, gyors és rögtön eredményes. Néhány párhuzamos vizsgálatot is végeznek, hogy kizárjanak már betegségeket is.

Az aranyér kezelése

A legjobb megelőző módszer a rostdús táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a sok folyadék bevitele. A tünetmentes aranyér általában nem igényel komolyabb kezelést, elegendő helyileg krémmel, ülőfürdővel megoldani. Súlyosabb esetben már komoly fájdalommal járó gyulladás is kíséri a betegséget. A terápia ilyenkor a széklet megfelelő állagának elérést és a rendszeresség beállítása mellett gyulladás csökkentő,fájdalomcsillapító,keringésjavító kezelést jelent. A gyógyszeres kezelés néhány nap alatt jelentősen enyhíti a tüneteket, de a csomó gyakran még hetekig tapintható, ennyi időre van szükség a vérrög felszívódásához. Nem szűnő panaszok,vagy kiterjedtebb aranyeres csomók esetén olykor indokolt a trombotizált véna műtéti megnyitása is. Egyes esetekben injekció kezelés szükséges, olykor gumigyűrűzést végeznek A csomók lézerrel is kezelhetik, de igazán súlyos esetben a nyálkahártya sérült részeit távolítják el egy már komolyabb műtéti eljárás során.