A szívvel kapcsolatos problémák nem minden esetben mutathatók ki a hagyományos, nyugalmi EKG vizsgálat során, ezért gyakran van szükség a 24 órás EKG Holter vizsgálatra. A beteget szívműködését fájdalommentesen, minden előkészület nélkül egy egész napon keresztül figyelhetik meg az orvosok. Még a gyógyszeres kezelés hatásossága is mérhető vele. Fontos, hogy a páciens betartsa a napi rutinját.

Szívritmuszavar esetén: 24 órás EKG Holter

24 órás EKG vizsgálatSajnos előfordulnak olyan szívvel kapcsolatos problémák, amiket hagyományos EKG vizsgálattal nem lehet kimutatni, mert az eltérések időszakosak, néhány perc alatt nem felfedezhetőek. A 24 órás EKG Holter vizsgálat egy egész napon keresztül rögzíti a szív tevékenységét. Leginkább szívritmuszavarok,koszorúér görcsök,angina pectoris kimutatására alkalmazzák, sokszor infarktust követően. A vizsgálatot alkalmazzák szabálytalan szívműködés, fejfájás, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során.

EKG Holter: minden, ami szív

A 24 órás EKG Holter segítségével a szakorvos mindenre kiterjedő információt kap a beteg szívéről. Segítségével megtudható a percenkénti szívverések száma, azok minősége, a szívizom károsodása, az esetleges oxigénhiány is. Több más kórállapotot is kimutat, de információ nyerhető általa a koszorúerek állapotáról,a pitvarok, kamrák működéséről, a szív ingervezetési zavarairól faláról, a gyógyszerek hatásáról, azok mellékhatásairól.

A 24 órás EKG Holter vizsgálat menete

A 24 órás EKG Holter semmilyen különösebb előkészítést nem igényel, mindössze a mellkas-szőrzetet kell eltávolítani a pontos mérés érdekében. Ha valaki gyógyszert szed, azt ugyanúgy folytatnia kell. A beteg egy kis rádióhoz hasonló eszközt csatol a nyakába, vagy rögzít azt az övére. Az ebből induló vezetékeket kell a mellkasra tapasztott tappancsokhoz és elektródákhoz kötni. Az orvos egy naplót ad a páciensnek, ebben kell feljegyeznie minden tevékenységet, azt is, hogy mikor volt tünete aznap. Ha a beteg kellemetlenséget észlel, akkor a készülék megfelelő gombját kell megnyomni. Fontos, hogy vizsgált személy ne térjen el a napi rutinjától, és mindent pontosan jegyezzen fel. A szerkezet folyamatosan rögzíti a szív elektromos jeleit EKG görbe formájában, amit aztán a szakorvos értékel majd. Nedvesség természetesen nem érheti a gépet a vizsgálat alatt. Ha letelt a 24 óra, vissza kell menni a szakorvosi rendelőbe, a szerkezetet leveszik, a benne tárolt adatokat számítógép segítségével letöltik, majd kiértékelik.